fbpx

無痛斷捨離

上一篇提到換季衣物需要防潮處理,最好一定係儲存到迷你倉。一直以來香港地少人多,生活環境狹窄,大部分人都生活喺蝸居之中,學習斷捨離似乎已經成為咗生活指標,一來可以減少浪費,唔洗囤積大量無用嘅物品,二來亦都可以將呢類物品作二手放售或者捐助俾有需要人仕,來得更有意義。

根據日本山下英子著名作品嘅「斷捨離」中,斷 – 斷絕不需要的東西,捨 – 捨棄多餘的廢物,離 – 脫離對物品的執著,透過呢種生活方式應用到日常生活中,就能夠有效咁善用屋企嘅每一寸空間,從而提升生活品質。

首先,買嘢之前要問問自己點解要買呢件物品,係出於潮流嘅關係,人有我有? 受廣告推銷影響關係,公司做緊盤點清貨大特價? 抑或為真正需要而買?! 如果買咗返屋企,唔用放埋一邊,咁只會令屋企增加多一件無用嘅雜物。

跟住要處理嘅就係現存物品。諗一諗屋企入面有幾多物品唔係經常使用,甚至乎已經封咗塵收起咗冇用。呢個時候就要選擇邊D可以送俾朋友、二手售賣、捐出去俾有需要嘅人仕,或者最終要丟掉處理。

最後,透過執拾同取捨物品嘅過程中,一併整理心中嘅混沌,洗滌心靈,從而更加了解自

己嘅需要,打造一個最適合自己、理想舒適嘅環境空間。

訂閱電子報

在有限的居住環境騰出更多生活空間,藉此提升生活質素,令家居變成窩心之居

©2020 Manga Storage Limited